Dagbok från en nybörjarkurs

Dag 1: Sommarens första nybörjarkurs

Vi instruktörer samlades redan igår kväll hemma hos ansvarig instruktör för att diskutera första dagens upplägg och samla våra erfarenheter från tidigare kurser. Vi såg optimistiskt på morgondagen, och väderleksrapporten lovade bra väder.

Redan klockan åtta var J på plats för att titta på en skadad mast, och det dröjde inte länge förrän de första glada eleverna anlände med egen båt till Vind i Seglens brygga. Resten av ledarna kom en efter en, och när klockan slog nio var alla redo för en underbar dag med sol och vind i seglen! Efter att föräldrarna givit sig av inledde vi med ett upprop och introduktion av oss ledare. Därefter gav vi oss av ner till bryggan och båtarna, där J och M visade eleverna konsten att hissa segel och berättade vad båtens delar heter. Sedan gick vi tillbaka till sjöbodarna, där seglen rullades ihop och H utlyste en namnlek.

Vi satte oss ute i solskenet med vita tavlan där J gick igenom grundläggande teori. Eleverna delades upp i båtlag, och snart var vi ute på vattnet. Vi seglade i en halvvindsbana där eleverna fick öva på att göra slag och gippar, och innan någon visste ordet av var klockan tolv – lunchdags! Matsäckar avnjöts i solen till ackompanjemang av gitarrspelande ledare. Efter maten lekte vi ”bommen kommer” och snart var alla taggade på mer segling. Vi gick snabbt igenom teorin för en kryss-/länsbana, sedan gav vi oss ut i båtarna igen. Vinden tilltog en aning under seglingen, men även de tre glada pojkar som seglade utan hjälp av ledare klarade detta med bravur! Då vinden ytterligare tilltog något bestämde vi oss för att gå iland, där segel rullades ihop och klockan sakta närmade sig tre. Några elever var tvungna att lämna oss tidigare för att hinna med båten hem, vi övriga satte oss i små grupper för att öva knopar den sista tiden.

Vi ledare är slutligen mycket nöjda med inledningen av denna kurs. Med gott väder, god vind och inte minst underbart trevliga elever har vi goda utsikter för den förestående veckan.

/ D

Dag 2: På tur till Vrångö

DSC00041Dagen började lungt. Väderutsikterna var goda. De första eleverna anlände redan när vi ledare satt och åt vår planeringsfrukost. De var ivriga att komma ut på havet, så efter en kort teorirepetition gav vi oss ut i båtarna. Vi tog med oss matsäck och planerade att segla på tur till Vrångö.

Väderrapporten sade att vinden under dagen skulle vrida från nordlig till sydlig, så vi skulle få medvind både dit och hem. Strax före tolv steg vi iland vid en klippa i anslutning till badstrand. Båtarna låg förtöjda i pärlband ut från klipporna, och vi slog oss ner i närheten för att förtära vår lunch. Lunchen följdes av tävlingar och lekar, sol och bad.

Alltför snart var det dags för hemfärd. Efter en kort kryss var det raka spåret hem till Vind i Seglen. Seglatsen gick utomordentligt bra, och vid tvåtiden var båtarna åter förtöjda vid bryggan. Dagen avslutades nästan som igår med segelrullning och därefter knoptävling. Idag är bara dag nummer två, men eleverna har redan gjort stora framsteg. Vi instruktörer är mycket glada över hur bra dagen som helhet har gått.

/ J

Dag 3: Skattjakt

Så som nu vanan bjuder inledde vi instruktörer denna vackra dag med müsli och flingor på bryggan medan vi funderade på vad vi skulle företa oss under dagen; vi var alla eniga om att det var en god dag för segling och att vi var tvungna att ta vara på den. Gårdagen hade gett oss ovanliga förutsättningar vilket betydligt hade underlättat vår exkursion till Vrångö. Idag hade vinden vänt och vi ansåg det nödvändigt att åter gå igenom hur man kryssar. Därför hade vi en kort repetition av ämnet vilket följdes av några varv i en kryss- länsbana vilken lades ut framför Donsöbron.

Trots att moralen under kryssövningen hade varit låg på grund av en för tillfället mojnad vind var alla glada när vi tog beslut om att bege oss söderut, under den beryktade Donsöbron. Under tidigare år har Donsöbron varit känd för att under nybörjarveckornas första dagar tillfoga båtarna stora skador i det att eleverna inte till fullo förstår vindens vridningar och krumbukter inunder den, så det var med stor nyfikenhet vi observerade fyra giggar som makade sig emellan bropelarna. Trafiken vad dessutom idag livlig – Styrsöbolagets båtar med glatt vinkandes turister tycktes vara överallt – vilket ytterligare ökade spänningsmomentet. Oavsett omständigheterna lyckades alla ta sig under bron och vi satte nu kurs mot dagens utflyktsmål, en liten ö vid Styrsös sydöstra hörn.

Grabbarna i första tilläggande båtlaget gjorde som vanligt en perfekt tilläggning och således var vi iland. Vi satte genast igång med att äta vår matsäck på de lavklädda klipporna medan vi blickade ut över havet och Donsö – vi var alla hungriga. Kylan blev mer påtaglig i det att vinden ökade i styrka, men vi hade slagit fast att vara kvar till åtminstone klockan ett, så vi bestämde oss för att utlysa en av våra extraordinära tävlingar: Skattjakten. Den går ut på att eleverna får leta omkring på ön efter någonting roligt drivgods som flutit iland, den som hittar det roligaste fyndet vinner. Juryarbetet gjordes idag av allsmäktig domare Joel som valde en rosa överstrykningspenna som vinnare, med vilken han genast målade sina naglar. Som seden bjuder utlovar vi godis till tävlingsvinnarna som i det här fallet var mycket glada när vi packade ihop våra attiraljer får att åka tillbaka. Väl där lekte vi några väldigt spontant påkomna lekar fram till det att klockan slog tre vilket avslutade dagen.

/ H

Dag 4: Olympiabana

DSC00058Vi kom iväg ganska sent på utflykt. Vi seglade en olympiabana utanför Vind i Seglen medan vi väntade på ett par glada gossar.

Sedan seglade vi till samma ö som igår. Vinden var sydvästlig vilket gjorde att vi fick kryssa upp under donsöbron. Vi fick inga avsevärda styrsöbolagshinder.

Det blåste bra. Det var lite molnigt. På ön badade några (vissa ofrivilligt).

Hemvägen gick galant. Slör och läns hela vägen. När vi var hemma var klockan nästan slutdags.

Eleverna är duktiga och klarar oftast seglatserna utan instruktör. Vi har haft en vecka med mycket sol och lagom mycket vind hittills (perfekt väder!). Tyvärr slutar värmeböljan troligen imorgon med regn och blåst.

/ O

Dag 5: Sista dagen

På grund av regnet denna morgon satt vi inomhus fram till lunch. Vissa ritade på framlagda papper vid det stora bordet och andra övade knopar i en ring på golvet tillsammans med assistentledaren M. Med tända ljus var stämningen hög trots det mulna vädret utanför.

En grupp elever längtade dock efter kylan utanför och begav sig med D ned till bryggorna för att ösa båtarna med förhoppning om att segla efter lunch. J och O anslöt sig strax därefter för att reparera de två mastlösa giggarna. Efter avklarade uppdrag gick vi åter in, klockan visade 12 och det var tid för lunch. Utanför klarnade himlen upp i rask takt och vi satte oss med matsäckar utomhus och njöt av solstrålarna.

Eftersom det var sista dagen (och vår sista chans att segla) så kände vi att det fortfarande blåsiga havet inte skulle vara någon match för oss att ge oss ut på. Med revade storsegel och 4 st i vissa båtar gav vi oss sålunda ut under Donsöbron och vidare en god väg längs med Styrsö Skärets strandlinje. De starka vindarna bemästrade vi, och med undantag för en krock rätt in i relingen på vår motorbåt (utan person- eller båtskador) så gick seglingen smärtfritt. Vi vände strax därefter hemåt med vinden i ryggen och en riktigt skön slör mot Vind i Seglen.

Det har varit en rolig första nybörjarkursvecka utan varken kapsejsningar eller ofrivilliga dopp (ja, förutom H:s split-spagat-bryggdopp mellan bryggan och en av giggarna). Med godis, diplom och lekar avslutade vi sista dagen och denna veckas kurs.

/ D, J, H, O och M.